Lanfranco Aceti, Γιάννης Γρηγοριάδης, Άρτεμις Ποταμιάνου: Economic Value

Economic_ValueΔιάρκεια έκθεσης 27/11 έως 7/12
καθημερινές 17:00- 20:00
Σάββατο 12:00-15:00
Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξα 25 στην πλατεία Εξαρχείων

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 7:30μμ. το Salon de Vortex στα πλαίσια του ερευνητικού εγχειρήματος Urbanism for Dummies παρουσιάζει την έκθεση “Economic Value“.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την διάλεξη της Ειρήνης Μίχα, (λέκτορα σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχ. ΕΜΠ), με τίτλο :ασφάλεια και πόλη, αναζητώντας διέξοδο από την ιδεολογία της υποταγμένης προστασίας

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Lanfranco Aceti, Άρτεμις Ποταμιάνου, Γιάννης Γρηγοριάδης.

Τίτλος δανεισμένος από την εγκατάσταση του Beuys στα 1980. Ένα αιχμηρό σχόλιο στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι οικονομικές αξίες αλλάζουν ραγδαία. Οι δουλειές και των τριών καλλιτεχνών καταπιάνονται με τις ιδιαίτερες ποιότητες της υπό κρίση πόλης, παρεμβαίνοντας κριτικά και συλλέγοντας τα στοιχεία του χώρου, για να περιγράψουν αυτή τη μεταβλητότητα.

Με μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ο καλλιτέχνης Lanfranco Aceti, θα παρουσιάσει την αισθητική της επαναξιολόγησης της σύγχρονης κοινωνίας και μια επανερμηνεία της έννοιας της εργασίας.
Σύμφωνα με τον Aceti, μια κοινωνία όπου η ανθρωπότητα έχει χάσει την αξία της, η απουσία της ελπίδας είναι ο κοινός δεσμός, και η δημοκρατία δεν είναι πλέον ένα νόμισμα προς κατανάλωση, το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά μια τέτοια κοινωνία

Η Άρτεμις Ποταμιάνου θα παρουσιάσει στην έκθεση την καταγραφή αλλά και το τελικό πραγματοποιημένο έργο The Contemporary Man. Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον σε ένα κεντρικό δρόμο της Αθήνας μέσω της εγγραφής ενός αποσπάσματος του Erich Fromm από το Man in Capitalistic Society. Στο απόσπασμα αυτό σχολιάζεται την αντίληψη του παράδεισου από τον σύγχρονο άνθρωπο ως ένα μεγάλο πολυκατάστημα όπου μπορεί να καταναλώσει συνεχόμενα και χωρίς περιορισμούς καταναλωτικά αγαθά.
Παράλληλα θα παρουσιαστεί το βίντεο της «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος Θανάτου» όπου παρουσιάζονται οι τίτλοι διεθνών εφημερίδων για το πώς παρουσιάζονταν η Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς του 2004 και πως τώρα την εποχή της κρίσης.

Τέλος ο Γιάννης Γρηγοριάδης παρουσιάζει ένα βίντεο με αποσπάσματα από αρχειακό υλικό του 1960 όπου αμφισβητείται το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου της Αττικής, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας ενώ προτείνονται πολεοδομικές τακτικές , που πιθανώς να άλλαζαν την εικόνα και τον χαρακτήρα της πόλης.
Παράλληλα παρουσιάζεται μέρος «ευρημάτων» που συνέλεξε από το επιχειρήσεις που μαράζωσαν και πτώχευσαν ως τεκμήρια της παρούσας οικονομικής κρίσης.

About isidorou

everyday life, daydreaming, critique,fragments and theories, impossibilities, practices,false strategies, city slang
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment