Νάντια Καλαρά: Here We Are…Home At Last

nadjakal

Εγκαίνια την Πέμπτη , 31 Οκτωβρίου, 2013

Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξα 25 στην πλατεία Εξαρχείων
μέχρι και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Πεμ–Παρ 17:00 – 20:00
Σαβ: 12:00 – 15:00

Το Salon de Vortex στα πλαίσια του ερευνητικού εγχειρήματος Urbanism for Dummies παρουσιάζει την εγκατάσταση της Νάντιας Καλαρά

==================

Η εγκατάσταση με τίτλο HERE WE ARE…HOME AT LAST, μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ένα διαμεσικό, υπερμεγέθες προ-σχέδιο για μια εντοιχισμένη, υπερβατική πολεοδομία.
Το έργο φαίνεται να αναπτύσσεται γύρω από την ιδέα του αδύνατου της αναπαράστασης, υπονομευμένης εξ’ αρχής από τους τρόπους απόδοσης και τα μέσα. Τόσο η δυνατότητα του σχεδίου να μεταφράζει με αμεσότητα την ποιητική ενός καλλιτέχνη, όσο και η αντίφαση που εμπεριέχεται σε κάθε χαρτογραφικό αναπαραστατικό σύστημα, τοποθετούν τα έργα της εκθεσης ταυτόχρονα εντός και εκτός αναπαράστασης. Τα σχέδια βρίσκουν την εννοιολογική τους αντανάκλαση στις σελίδες του artist book, όπου η περιγραφή ταξιδιών και μετακινήσεων και η εναλλαγή της φωνής του αφηγητή με φωνές άλλων, μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια σειρά από πραγματικούς τόπους ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την αίσθηση της συμβατικής χωρικής μετακίνησης. Η εγγραφή της φωνής του Stalker στον τοίχο, απο-γεωμετρικοποιεί τον χώρο και μαζί με την αντήχηση της φράσης HERE WE ARE…HOME AT LAST, εντείνει την επιθυμία του θεατή να εμπιστευτεί την χαρτογράφηση των “ανέφικτων τόπων” και να κατευθυνθεί προς κάποιους δικούς του “εξαφανισμένους προορισμούς”.
Η ίδια ανάγκη ανάγνωσης και ανασύστασης των τόπων είναι που προκαλεί μια δια-στροφή του βλέμματος στην Καλαρά, μεσω της οποίας τους εντοπίζει και τους περιδιαβαίνει. Οσο ο τόπος διατρέχεται, το τοπίο δια-γράφεται. Υπάρχει εδώ μια απόπειρα να αποδοθεί αυτό που διαφεύγει. . . Τα έργα που προκύπτουν είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σύλληψης αυτής της περίπλοκης εμπειρίας που ευθύνεται για την πρακτική της περιήγησης στο παραλήρημα του ελληνικού αστικού και περιαστικού τοπίου. Ετσι, οι επινοήσεις αυτές καθίστανται η μέθοδος μέσω της οποίας η καλλιτεχνική αφήγηση στην Καλαρά διαμορφώνει ένα σχόλιο πάνω στη φύση του μη-είναι της αναπαράστασης.

Δημήτρης Μαρτίδης

About isidorou

everyday life, daydreaming, critique,fragments and theories, impossibilities, practices,false strategies, city slang
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s